Γνωρίστε τα ρύζια που παράγει η Begas Agro
Ρύζι Καρολίνα
Λευκό, μεσόσπερμο
Μεσόσπερμη ποικιλία ρυζιού με λευκούς, γεμάτους κόκκους και καταγωγή από την ομώνυμη αμερικανική πολιτεία. Μετά την αποφλοίωσή του ξύνεται το εξωτερικό του περίβλημα και έτσι προκύπτει η χαρακτηριστική γαλακτόχρωμη απόχρωσή του. Χάρη στη μοναδική του ιδιότητα να απελευθερώνει άμυλο την ώρα που μαγειρεύεται, χωρίς να λιώνει, το φαγητό με ρύζι καρολίνα γίνεται εξαιρετικά ζουμερό και μελάτο. Είναι το πιο δημοφιλές ρύζι για χυλωμένο πιλάφι, κυρίως μαγειρεμένο στο φούρνο, ο πρωταγωνιστής στα αγαπημένα ντολμαδάκια και κατάλληλη επιλογή ρυζιού για γιουβαρλάκια.
Ρύζι Νυχάκι
Λευκό, μακρύσπερμο
Όπως όλα τα λευκά ρύζια, προέρχεται από το άλεσμα και το γυάλισμα του καστανού ρυζιού που το προσδίδει το λευκό, κρυσταλιζέ χρώμα του. Το μακρύσπερμο αυτό ρύζι, αν και καλλιεργείται κυρίως στη Μακεδονία, είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο στη Νότια Ελλάδα. Βρασμένο σε νερό που κοχλάζει ή σε ατμό, μεταμορφώνεται σε ένα ζουμερό, κολλώδες και πεντανόστιμο πιλάφι, ούτε πολύ σπυρωτό αλλά ούτε και χυλωμένο. Άριστη επιλογή για απολαυστικό ριζότο, λαδερά γεμιστά και δροσερές σαλάτες.
Ρύζια για Ριζότο, Arborio, Baldo & Galileo
Λευκά, μεσόσπερμα
Οι μεγαλύτεροι Ιταλοί σεφ επιλέγουν ρύζι Arborio, Baldo ή τη νέα ποικιλία ρυζιού Galileo για να μαγειρέψουν το εκπληκτικό ριζότο τους. Πρόκειται για μεσόσπερμες ποικιλίες ιταλικής προέλευσης με πλατύ κόκκο, που χαρίζουν το εκπληκτικό κρεμώδες αποτέλεσμα σε κάθε τύπου ριζότο, σκέτο, ή με κρέας, λαχανικά, μανιτάρια, τυριά, κρέμα γάλακτος. To Arborio, που χρωστάει το όνομά του στο ομώνυμο ιταλικό χωριό, είναι το πιο αναγνωρίσιμο ρύζι για ριζότο και εκτός ιταλικών συνόρων. Το Baldo και το Galileo είναι ρύζια υψηλής θρεπτικής αξίας και ποιότητας και χρησιμοποιούνται συχνά και σε γαρνιτούρες φαγητών.
Ρύζι Γλασέ
Λευκό, μεσόσπερμο
Από τα παλαιότερα είδη ρυζιού, με ολόλευκο χρώμα και μεσόσπερμο σχήμα. Οι λεπτοί, λευκοί και αδιαφανείς κόκκοι του προσκολλώνται μεταξύ τους κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος και χαρίζουν μία κολλώδη υφή στο φαγητό. Ένα ρύζι με υπέροχη γεύση και άρωμα, πολύ αγαπητό στην ελληνική κουζίνα γιατί απογειώνει τις σούπες συμβάλλοντας στο πήξιμο, και πρωταγωνιστεί σε γλυκά, όπως το ρυζόγαλο. Αποτελεί την πιο επιτυχημένη επιλογή για μαλακό και πηχτό λαπά. Αλλά και σε συνταγές διεθνούς κουζίνας, όπως το σούσι και το πολίτικο ατζέμ πιλάφι, το ρύζι γλασέ έχει κυρίαρχο ρόλο.
Αρωματικό ρύζι γενότυπου Basmati - τοπική ονομασία BEGATI
Λευκό, μακρύσπερμο
Το κατάλευκο κρυστάλλινο χρώμα του και το εξωτικό του άρωμα είναι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του εξαιρετικά νόστιμου αυτού ρυζιού. Μία μακρύσπερμη ποικιλία, πολύ δημοφιλής στους λάτρεις των σπάνιων γεύσεων, με καταγωγή από την Ινδία και το Πακιστάν, στις περιοχές ανάμεσα στα ποτάμια που πηγάζουν από τα Ιμαλάια και καλλιεργείται στην Ελλάδα από την Begas Agro. Συνήθως χρησιμοποιείται για πιλάφι ή για συνταγές φούρνου, αλλά η νοστιμιά του απογειώνεται όταν τηγανίζεται ή μαγειρεύεται μαζί με λαχανικά ή κρέας.
Ρύζια καστανά
Μακρύσπερμο και μεσόσπερμο
Ένας πραγματικός θησαυρός που ξεχειλίζει από οφέλη και μαγεύει με τη γεύση του. Το καστανό ή αναποφλοίωτο ρύζι προκύπτει από την απομάκρυνση του φλοιού από τον πρωτογενή κόκκο ρυζιού. Διατηρώντας το περίβλημα του καρπού του, που του χαρίζει το φωτεινό καφέ του χρώμα, διατηρεί μαζί και τα θρεπτικά του συστατικά. Χαμηλό σε λιπαρά και με αντιοξειδωτική δράση αποτελεί σημαντική πηγή φυτικών ινών, πρωτεϊνών και αμυλούχων υδατανθράκων και είναι πλούσιο σε σελήνιο, μαγνήσιο, θειαμίνη, ασβέστιο κάλιο καθώς και σε πολύτιμες βιταμίνες της ομάδας Β, όπως Β1, Β3, Β5 και Β6. Υγιεινός σύμμαχος για όσους επιθυμούν να χάσουν βάρος αλλά και για τους διαβητικούς, καθώς συμβάλλει στην ισορροπία των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα. Για να αναδείξετε την ήπια γεύση του προσθέστε αρκετό αλάτι και ένα δυνατό συνδυασμό γλυκών και πικάντικων μπαχαρικών στο μαγείρεμα. Το μακρύσπερμο καστανό ρύζι ενδείκνυται για σπυρωτό πιλάφι, ενώ το μεσόσπερμο, χάρη στην κολλώδη υφή του, αποτελεί ιδανικό συστατικό για χυλωμένο πιλάφι. Όποιο και να επιλέξετε, χρειάζεται πολύ περισσότερο χρόνο βρασμού από το λευκό ρύζι για να ετοιμαστεί, αλλά αξίζει τον κόπο!
Ρύζι Bonnet (Parboiled)
Κίτρινο, μακρύσπερμο
Εκλεκτός τύπος ρυζιού, που προκύπτει έπειτα από ειδική υγροθερμική επεξεργασία, με λαμπερό ξανθωπό χρώμα, πλούσια γεύση και αυθεντικό άρωμα. Η καλύτερη επιλογή για ακαταμάχητο σπυρωτό πιλάφι που όλοι θα λατρέψουν τόσο για τη γεύση όσο και για το σερβίρισμά του, καθώς οι κόκκοι του ξεχωρίζουν ακόμη και μετά το βράσιμο. Προέρχεται από μακρύσπερμες ποικιλίες ρυζιού που καλλιεργούνται στις εύφορες κοιλάδες του Μακεδονικού κάμπου. Προϊόν υγροθερμικής επεξεργασίας (προβρασμένο), κατά τη διάρκεια της οποίας οι βιταμίνες διαχέονται από το φλοιό στον καρπό του χαρίζοντάς του ένα μοναδικό πλεονέκτημα: ταχύτητα και ευκολία στο μαγείρεμα σε συνδυασμό με υψηλή διατροφική αξία.
Ρύζι Βιολογικό
Όλοι οι τύποι ρυζιού, λευκού, κίτρινου και καστανού, παράγονται επίσης και κάτω από αυστηρές μεθόδους βιολογικής καλλιέργειας σε απομονωμένα αγροτεμάχια του ορυζώνα, όπου η φυτοπροστασία γίνεται μόνο με εγκεκριμένους και αποκλειστικά φυσικούς τρόπους, χωρίς τη χρήση χημικών σκευασμάτων. Έτσι κυκλοφορούν στην αγορά με την ετικέτα της εταιρείας Begas Agro σπάνια και εκλεκτά είδη βιολογικού ρυζιού πιστοποιημένα από διαπιστευμένους φορείς, που συνδυάζουν την κορυφαία ποιότητα με τη μοναδική νοστιμιά. Εξειδικευμένοι γεωπόνοι της εταιρείας κάνουν συνεχείς ελέγχους κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου για να φέρουν στο τραπέζι μας αγνά και παραδοσιακά προϊόντα που κλείνουν μέσα τους όλη τη γεύση και το άρωμα της Μακεδονικής φύσης.